Alfa Romeo se vraća u Formuli 1

Alfa Romeo se vraća u Formuli 1 nakon više od 30 godina pauze u ovom sportu. Brend Alfa Romeo i tim Formule 1 Sauber započeli su višegodišnje partnerstvo koje uključuje stratešku, komercijalnu i tehničku saradnju. Zvanični naziv ovog partnerstva biće Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Prestižni italijanski brend u vlasništvu kompanije FIAT Chrysler Automobiles (FCA) potpisao je danas višegodišnji sporazum o tehničkom i komercijalnom partnerstvu sa švajcarskim timom u Formuli 1 Sauber u cilju učestvovanja u svjetskom šampionatu Formule 1 počevši sa sezonom 2018. godine.

Bolidi će poneti prepoznatljive boje i logo brenda Alfa Romeo, glavnog sponzora tima i biće opremljeni agregatima iz kategorije Ferrari 2018.

Sporazum obuhvata stratešku, komercijalnu i tehničku saradnju u svim mogućim oblastima razvoja, uključujući i pristup inženjerskoj praksi i stručnosti tehničkog osoblja brenda Alfa Romeo. Partnerstvo će pružiti i dodatne mogućnosti dvjema organizacijama i u Formuli 1 i u automobilskoj industriji uopšte.

Zvanični naziv ovog partnerstva biće Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Izvršni direktor FCA grupacije Serđo Markione (Sergio Marchionne) rekao je povodom ovoga: „Ovaj sporazum sa timom Formule 1 Sauber predstavlja značajan korak ka preoblikovanju brenda Alfa Romeo koji se vraća Formuli 1 nakon više od 30 godina pauze. Kao legendarna marka koja je pomogla u stvaranju istorije ovog sporta, brend Alfa Romeo priključiće se drugim velikim proizvođačima automobila koji učestvuju u Formuli 1. Sam brend takođe će imati koristi od razmjene tehničkog i strateškog praktičnog znanja sa neosporno iskusnim partnerom kakav je tim Formule 1 Sauber. Inženjeri i tehničari brenda Alfa Romeo koji su već pokazali svoje umijeće sa modelima koji su nedavno pušteni na tržište Giulia i Stelvio, sada će imati priliku da svoje iskustvo podijele sa timom Formule 1 Sauber. Istovremeno, ljubitelji brenda Alfa Romeo dobiće još jednu priliku da navijaju za proizvođača automobila koji je odlučan u ispisivanju novog, uzbudljivog poglavlja u svojoj jedinstvenoj, sportskoj istoriji“.

Predsednik kompanije Sauber Holding AG Paskal Piči (Pascal Picci), prokomentarisao je sporazum: „Veliko nam je zadovoljstvo da poželimo dobrodošlicu brendu Alfa Romeo u tim Formule 1 Sauber. Alfa Romeo ima dugu tradiciju uspeha u trkama za Velike nagrade i mi smo veoma ponosni što je ova međunarodno priznata kompanija odlučila da sarađuje sa nama na svom povratku u sam vrhunac moto-sporta. Bliska saradnja sa proizvođačem automobila odlična je prilika za grupaciju Sauber da dalje razvija svoje projekte u vezi sa tehnologijom i izradom vozila. Uvereni smo da zajedno možemo doneti veliki uspeh partnerstvu Alfa Romeo Sauber F1 Team i drago nam je što ćemo biti deo dugog i uspešnog partnerstva“. Očekuje se da će povratak brenda Alfa Romeo, jednog od glavnih učesnika u stvaranju istorije Formule 1, značajno doprineti atraktivnosti i budućem razvoju ovog sporta. Alfa Romeo sa sobom donosi svoje tehničke stručnjake i veliki broj strastvenih ljubitelja ovog brenda, dok će učešće u šampionatu takođe imati i svoje prednosti za brend u oblastima kao što je prenos tehnologije i sigurnost na putu.

Brend Alfa Romeo poznat je širom svijeta po svom trkačkom naslijeđu i izvanrednim tehničkim rješenjima. Neprikosnoveni šampion predratnog takmičenja za Velike nagrade (1925. godine GP Tipo 2 dominirao je u prvom Svetskom šampionatu), brend Alfa Romeo učestvovao je u takmičenju Formule 1 od 1950. do 1988. godine i kao konstruktor i kao proizvođač motora. Odmah nakon svog debitovanja, Alfa Romeo osvaja prva dva svjetska šampionata za vozače, 1950. i 1951. godine, sa vozačima Ninom Farinom (Nino Farina) i Huanom Manuelom Fanđom (Juan Manuel Fangio). Od 1961. do 1979, Alfa Romeo učestvuje kao proizvođač motora za nekoliko timova Formule 1. Pri svom povratku ulozi konstruktora 1979. godine, Alfa Romeo iljleži svoj najbolji rezultat 1983. godine, zauzimajući šesto mesto u šampionatu za konstruktore. Više od 30 godina nakon svog takmičarskog povlačenja iz Formule 1 (1985. godine), brend se vraća sa jasnom namjerom da ostavi svoj trag na stazi.

 
 
 
  • Najbolja ponuda vozila i usluga
  • Iskustvo i stručnost
  • Sve na jednom mjestu

Kontaktirajte nas

Svetosavska 221, Glamočani, 78252 Laktaši
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 51 507-330
FAX: +387 51 585-093
Email: info@fiat-auto.ba

Lokacija